Skip to main content

Heb je je ooit verwonderd over het ontstaan van die kleurrijke kaarten bevolkt door bizarre wezens? Of over de plek waar ze tot leven komen? Misschien heb je je ook wel eens afgevraagd hoe het fenomeen Pokémon eigenlijk tot leven kwam. Je bent niet de enige die dit wil weten. Laten we samen een reis maken door de betoverende wereld van Pokémon, een wereld die al decennialang zowel jong als oud in zijn greep houdt.

Het ontstaan van Pokémon

‘Pokémon’, een term die nu wereldwijd bekend is, is in feite een samenvoeging van de originele Japanse woorden ‘Pocket Monsters’. Intrigerend genoeg was de eerste voorgenomen naam voor de franchise ‘Capumon’, een afkorting voor ‘Capsule Monsters’. Echter, door een wirwar van licentieproblemen werd deze naam vervangen door het nu zo bekende ‘Pokémon’. Maar waar komt Pokémon eigenlijk vandaan?

Waar komt Pokémon vandaan?

De drijvende kracht achter dit concept was Satoshi Tajiri, een gepassioneerde insectenverzamelaar die zijn liefde voor het verzamelen en ontdekken van nieuwe soorten met de wereld wilde delen. In 1992 was Tajiri verbonden aan Game Freak, een bedrijf dat oorspronkelijk een game-tijdschrift publiceerde. Zijn ambitie om zelf games te ontwikkelen leidde tot een vruchtbare samenwerking met Nintendo, en zo zag de Pokémon-franchise het levenslicht.

De eerste Pokémon game op de GameBoy

De geboorte van de eerste Pokémon game

Nintendo zag potentie in het idee en in 1996 werd de allereerste Pokémon videogame gelanceerd in Japan. Het spel, na een reeks van vallen en opstaan, werd een doorslaand succes en al snel volgden er meer games, elk met nieuwe Pokémon om te vangen en te verzamelen. De games waren een klasse apart, omdat ze spelers de kans gaven om een breed scala aan verschillende wezens te vangen en te trainen, elk met hun eigen unieke vaardigheden en kenmerken.

De geboorte van Pokémon Kaarten

Het succes van de videogames baande de weg voor de creatie van Pokémon-kaarten. Deze kaarten waren in eerste instantie bedoeld als een manier voor fans om hun geliefde Pokémon te verzamelen en te ruilen, maar al snel groeiden ze uit tot een fenomeen op zichzelf. Vandaag de dag zijn er duizenden verschillende Pokémon-kaarten, die door mensen over de hele wereld worden verzameld. Van zeldzame en waardevolle kaarten tot kaarten die gewoonweg plezier brengen, de wereld van Pokémon-kaarten is net zo divers en fascinerend als de videogames zelf. Maar hoe worden Pokémon kaarten gemaakt?

Hoe worden Pokémon kaarten gemaakt?

Het ontwikkelen van Pokémon-kaarten is een proces dat zowel kunstzinnigheid als wetenschap vereist. Het begint allemaal met het ontwerp van de kaart. Kunstenaars en ontwerpers bundelen hun krachten om de afbeeldingen en teksten voor elke kaart te creëren. Dit is een minutieus proces dat veel tijd en oog voor detail vergt. Elke kaart moet uniek zijn en de persoonlijkheid en krachten van de Pokémon die het vertegenwoordigt tot uitdrukking brengen.

Het drukproces van Pokémon Kaarten

Zodra het ontwerp van de kaart voltooid is, wordt het digitaal naar een drukkerij verzonden. Daar wordt het ontwerp op grote vellen speciaal karton gedrukt. Dit karton is robuust en duurzaam, zodat de kaarten een lange levensduur hebben en bestand zijn tegen frequent gebruik. Het is van cruciaal belang dat de kleuren levendig en helder zijn, zodat de afbeeldingen op de kaarten echt tot leven komen.

Pokémon Kaarten komen uit de drukker

Het snijden en verpakken van Pokémon Kaarten

Na het drukproces worden de grote vellen karton nauwkeurig gesneden tot individuele kaarten. Dit proces vereist grote precisie om te garanderen dat elke kaart perfect is. Alvorens ze worden verpakt, worden de kaarten onderworpen aan een kwaliteitscontrole. Dit zorgt ervoor dat elke kaart die je aanschaft, of het nu in een winkel of online is, van de allerhoogste kwaliteit is. Maar waar worden Pokémon kaarten gemaakt?

Kwaliteitscontrole na het drukken van de
Pokémon Kaarten

Waar worden Pokémon kaarten gemaakt?

Pokémon-kaarten worden gemaakt in verschillende hoeken van de wereld. De originele kaarten vinden hun oorsprong in Japan, waar The Pokémon Company, het bedrijf dat Pokémon heeft gecreëerd, gevestigd is. Echter, om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen, worden de kaarten ook in andere landen geproduceerd, waaronder de Verenigde Staten. Dit betekent dat de kaarten die je in je handen houdt wellicht een lange reis hebben afgelegd voordat ze in jouw bezit kwamen!

Kleur controle van de Pokémon Kaarten

Het productieproces van Pokémon Kaarten

Elke productielocatie hanteert zijn eigen unieke processen en technieken bij het maken van de kaarten.

Dit kan resulteren in subtiele verschillen in de uitstraling en textuur van de kaarten uit verschillende landen. Echter, alle Pokémon-kaarten moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen, ongeacht waar ze worden geproduceerd. Dit garandeert dat elke Pokémon-kaart die je in je handen houdt, of het nu een glanzende Charizard of een schattige Pikachu is, van de allerhoogste kwaliteit is.

Het verpakken van de kaarten vormt de laatste stap in het productieproces. De kaarten worden in pakjes gestopt, die vervolgens in dozen worden verpakt. Deze dozen worden dan verscheept naar winkels over de hele wereld, klaar om aangeschaft en verzameld te worden door Pokémon-liefhebbers.

Glinsterend folie voor speciale kaarten

Een droom die werkelijkheid is geworden

We bevinden ons nu in het tijdperk van de negende generatie van deze fascinerende wezens. De kinderen die eind jaren ’90 hun Pokémon-avontuur begonnen, zijn nu wellicht ouders die hun eigen kinderen zien opgroeien met Pokémon. Met de komst van Pokémon GO in 2016, heeft de Pokémon-rage een geheel nieuwe generatie aangewakkerd. Karakters als Pikachu zijn nu onlosmakelijk verweven met ons dagelijks leven. Het meest verbazingwekkende is dat bijna iedereen wereldwijd nu de mogelijkheid heeft om Pokémon te vangen, te trainen en te ruilen, zonder de noodzaak van een linkkabel. De droom van Satoshi Tajiri is niet alleen werkelijkheid geworden, maar heeft ook alle verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Voor altijd een blijvende impact

Daar heb je het dan – een diepgaande duik in de productie van Pokémon-kaarten en de oorsprong van Pokémon zelf. Het is een boeiend proces dat een samenspel van creativiteit en technische vaardigheden vereist. Het resultaat is een wereldwijd fenomeen dat mensen van alle leeftijden blijft betoveren. Of je nu een fan bent van de videogames, de kaarten verzamelt, of gewoon geniet van de animatieserie, er is geen twijfel mogelijk dat Pokémon een blijvende impact heeft op de wereld van entertainment. Van zijn bescheiden begin in Japan tot de wereldwijde sensatie die het nu is, Pokémon blijft ons verbazen en inspireren.

Meer afbeeldingen

bron: Pokebeach.com