Skip to main content

In 1995 werd Pokémon bedacht door Satoshi Tajiri, een Japanse game maker. Hij is een van de oprichters van het game bedrijf genaamd Game Freak. Zijn idee was dat wezens genaamd Pokémon met elkaar vechten als een soort sport. Deze Pokémon konden worden gevangen en getraind door Pokémontrainers wat mensen zijn.

Satoshi Tajiri

De jeugd van Satoshi Tajiri

Satoshi is geboren in Tokyo op 22 augustus 1965, hij was dus 30 jaar toen hij Pokémon bedacht. Als kind was hij veel buiten aan het ontdekken. Hij had ook een bijzondere hobby die hem inspiratie bracht voor Pokémon: het verzamelen van insecten. Deze insecten zocht hij overal op; in de bossen, meren en in velden. Later tijdens zijn studententijd ging zijn passie voor insecten over in interesse in arcades en video games.

Hij hield niet echt van school. De bedenker van Pokémon was dan ook niet de beste student. Vaak sloeg hij lessen over om tijd te kunnen besteden in de arcadehal en het spelen van video games. Zijn ouders waren hier niet erg blij mee. Uiteindelijk heeft Satoshi zijn diploma gehaald aan een technische school. Werken in de techniek wilde hij alleen niet.

De carrière van Satoshi

Op 16 jarige leeftijd won Satoshi een competitie van Sega voor het beste game ontwerp. 1 jaar later, in 1982, begon hij gezamenlijk met zijn vrienden een game magazine genaamd Game Freak. Later werd deze naam ook gebruikt voor zijn game bedrijf. Een belangrijke vriend van Satoshi is Ken Sugimori, die veel van de designs van Pokémon en Pokémontrainers heeft gemaakt.

Designs van Ken Sugimori

Eerste game

In 1987 publiceerde Satoshi zijn eerste game genaamd Quinty. De game werd in Amerika zo’n 60.000 keer verkocht onder de naam Mendel Palace. Het is niet bekend hoeveel stuks er in Japan zijn verkocht. De jaren erna werden er meer games door Satoshi op de markt gebracht voor onder andere Nintendo en Sega. Ook heeft Satoshi gewerkt aan bekende titels zoals Yoshi en Mario & Wario.

Yoshi voor Gameboy

The Pokémon Company

8 jaar na zijn eerste game werd in 1995 The Pokémon Company opgericht door Satoshi Tajiri, de bedenker van Pokémon. We weten allemaal hoe groot het succes van Pokémon is geworden. Het is zelfs uitgegroeid tot de op een na succesvolste game-franchise ter wereld, alleen Super Mario is nog populairder. In 1996 waren de eerste Pokémon kaarten beschikbaar in Japan. In 1999 waren de kaarten wereldwijd verkrijgbaar. Naast de game en het kaartspel zijn er ook manga’s (stripboeken), anime (televisieseries), knuffels, en veel meer Pokémon producten op de markt gekomen. Pokémon is zo’n groot succes dat in 2014 er al voor bijna 30 miljard euro aan winst mee is gemaakt!